Donnerstag, 31. Dezember 2009

The same procedure as every year

... och så ett år till som går. Det var ett gott år för oss, även om det var mycket jobbigt ibland.

Vi ska fira i kåtan med några vänner som kommer till besök. Vi ska äta och dricka läckra saker, vi ska skratta hur mycket som helst och vi ska hälsa välkommen året 2010 på riktigt.

Jag önskar alla mina (blogg)vänner en riktigt rolig nyårsafton. Kom bra in i det nya året som må vara ett gott år med mycket glädje, hälsa och lycka.
Jag ser fram emot ett nytt spännande bloggår, är nyfiken vad som ska hända.

Tack för i år och ett GOTT NYTT ÅR!


... und wieder ein Jahr, das zu Ende geht. Es war ein gutes Jahr für uns, auch wenn es manchmal sehr stressig war.

Wir werden in der Kota feiern mit ein paar Freunden, die zu Besuch kommen. Wir werden leckere Sachen essen und trinken, werden viel lachen und das Jahr 2010 so richtig willkommen heißen.

Ich wünsche allen meinen (Blogg)freunden einen heiteren Silvesterabend. Kommt gut rein in das neue Jahr, das ein gutes Jahr werden möge, mit viel Freude, Gesundheit und Glück.
Ich freue mich auf ein neues spannendes Bloggjahr, bin neugierig, was alles passieren wird.

Danke und ein GESUNDES NEUES JAHR!

Dienstag, 29. Dezember 2009

Mitt år 2009 / del 4

Oktober: Månaden började med dåligt väder. Det var kallt, bara omkring noll, regn och blåst varje dag.
Sen i mitten blev det äntligen bättre, solen kom då och då och temperaturen gick upp till 15. Det kändes som vår, men visst blev det dags att göra trädgården klart för kommande vintern.
Dags att säga Adjö till sommarens blommor och värme. Men spindelnäterna var ju också fina och ett säkert hösttecken. Och några vackra höstblommor fanns också, ffa ljungen som jag bara älskar.
Annars var det mycket jobb, men också trevliga möte med rara vänner.

November: Några fina dagar i början innan det blev kallt och regnigt. Den 18. blev det årets vandring med några fd kollegor av Ralf. Vi träffas varje år en gång för att vandra tillsammans och det blir alltid en jätterolig dag.
En vecka semester hade vi och så reste vi bort i några dagar.
Vi vandrade lite i Erzgebirge (Malmfjället)och besökte några bergverk. Dessutom var vi i rymdfärdsutställningen i Morgenröthe-Rautenkranz och i en jättevacker tomteland. En riktigt spännande och omväxlande kortsemester, bra att ladda batterierna.

Annars var det dags att börja mitt julbageri, 42 vänner har fått ett litet smakprov i år. Ni kan tänka er hur det såg ut i mitt kök, och hela huset doftade som en bagarstuga.
Endast rara personer fyllde år i november, t.ex. min syster, min vän Katrin och jag själv.
Hur jag kommer på att vara rar? Hade jag annars fått en sån härlig ros? ;-)

December: Hemskt mycket jobb vid posten, packa ihop och skicka på väg julpaket, handla och städa för julfesten och skjuta snö. Ralf började sitt nytt jobb. Det var häftigt med vädret, vi hade minus 17 grader, snö, is, halkiga gator, regn, solsken, töväder upp till plus tio - och det allt i daglig växling. Till slut har vi inte fått vit jul, men mysigt var det ändå. En härlig promenad blev det i annandags jul, luften var ren och klar, på några skuggiga ställe fanns lite snö kvar och vi hade tur att se sju rodjur på ett fält. Tre lediga dagar i sträck, vad härligt det var efter all stress inför julhelgen.
Efter helgdagarna är det bara att förbereda nyårsaftonen. Vi ska fira i kåtan med några vänner som ska komma till besök.

Sonntag, 27. Dezember 2009

Mitt år 2009 / del 3

Juli: Julivädret var inte alls sommarväder, men några vackra dagar fanns tack och lov.
En jättevacker julihelg hade vi i Mecklenburg, vårt fd paddlingsområde. Med sina många sjöar som alla är förbundna med varandra genom små kanaler är det bara ett paradis för en paddlare. Den sk sjöplattan är alltid en resa värt.
Det nya tältet är numera inköpt och testat och har nu här sin andra insats.

Våra campingmatrasser behöver nya överdrag. Snart börjar sommarsemestern i Lappland, alltså gäller det sy några fina nya. Är glad att det lyckades för jag är inte särskilt bra med symaskinen.

Sommaren susar iväg, fälten är redan gula och lyser stämningsfullt när solen sakta går ner. Snart kommer skördmaskinerna.
Och kåtan bjuder till mysiga kväller.

Augusti: Augustimånad är semestermånad. Äntligen, vi längtade så mycket efter resan norrut. Bara den första vecken att jobba och sen börjar vårt stort äventyr. Tre underbara veckor i Sverige. Vi fick lära känna otroligt rara människor,

hittade lugn och ro i Lappland,
var på Loppis, strosade genom Göteborg,
satt i en kåta och lyssnade på en same som berättade om sitt liv och samiska traditioner medan han bjöd till kokkaffe och rökt renkött.


Jag tror, det här var vår vackraste semester sedan vi kommer till Sverige - fast vi tänker så varje år ;-)

September: Hemma från semestern behöver vi lite tid för att sortera allt - utrustning, bilder, påminnelser, tankar. Det blir mycket prat med familjen och vännerna. Synd att semestern är förbi, men skönt att krama alla man saknade. Det var kul att sova i tält, men det är angenämt att ha sängen igen. Så spännande att se rendjur och spana efter varg, björn och älg, men jätteroligt att klappa vår älskade hankatt Silvester.

En trevlig kväll hade vi i Meissen, vid årets vinfest, en kväll med läcker mat, roliga folk, olika slags livemusik och romantik och livsglädje. Synd att Ralf hade att jobba dagen efter festen, annars hade vi gärna blivit lite längre.
Och en rolig helg tillsammans med några vänner hade vi i Spreewald (Spreeskogen).

Samstag, 26. Dezember 2009

... och efter helgdagarna / ... und nach den Feiertagen


utan ord / ohne Worte

Mitt år 2009 / del 2

April: Nu blev det dags för att göra ordning i trädgården båda i det stora och i det lilla. Skönt att se hur allt börjar blomma.

Vårstädning i Lilla Sverige

Herr stork kom ur varma vinterbostaden tillbaka för att förbereda allt för sin frus ankomst.
Och en annan kompis till som kom åter ur vintersömnen. "Vår" liten igelkotte hälsade på oss varje dag. Hoppas han hittade en säker plats för att sova över vintern.

Den 27. firade vi min mammas födelsedag och sen var det inte mycket kvar av månaden.

Maj: Den här månaden var hur stressigt som helst. Var inte långt ifrån att övernatta på jobbet.
En vacker cykeltur blev det dock på himmelfärdsdagen. Det var lite regnigt, men roligt hade vi ändå. Efter turen firade vi i trädgården och dagen slutade någon gång mellen tre och fyra i natten. Fast jag försvann lite tidigare i sängen ("redan" kl två) för jag hade att jobba dagen därefter. Men Ralf och våra gäster satt länge i kåtan vid elden.

Juni: Åh vilken härlig månad det var. Och så överraskande. Vi körde till Dresden för vi behövde ett nytt tält för sommarsemestern. Det gamla gick sönder strax efter sista semestern. Alltså in i campingutrustningsaffären. En halv timme senare lämnade vi huset - utan tält. Men vi var stolta ägare av två nya paddelkanoter. Tjohoo. Ja, så kan det gå.
Vi kunde nästan inte vänta sjösätta dem och i midsommarhelgen blev det premiärpaddling vid fint väder.
Och vi var ofta i trädgården. Allt blommade i kraftiga färger.
Koltrasternas ungar flyttade hemifrån, men var forfarande i närheten och fick mat från sina duktiga föräldrar. Fåglarna är vana vid oss och så kunde vi observera allt från en väldigt kort distans. Om ni vill se några videosnutt klicka här.

Freitag, 25. Dezember 2009

Mitt år 2009 / del 1

"...many drops can someday make a river,
many rivers go down to the sea
and the sea rolls on forever..."

... så här sjunger Chris de Burgh i en av sina många vackra sånger. Och precis så känner jag om tiden - dagar blir till veckor, veckor till månader och månader slutligen till ett år. Och det allt så fort man knappast hinner med. När jag satt häromdagen och funderade över året som går, då kändes inte alls länge sen vi hade den stora kylan, där värmen frys in i mitt mammas hus, men det var faktiskt för nästan ett år sedan och vi är numera mitt inne i nästa vintern. Men vad var det som hände i det "korta" mellanrumet? Ja, ganska mycket, tycker jag. Kanske bra med en liten årstillbakablick. Tänkt och gjort.

Januari:
Iskallt började året 2009. Landet låg under ett tjockt snötäcke. Och sen kom en kyla vi inte hade sedan länge. Termometern gick ner till minus 28. Många växter frös ihjäl och min mammas värme fungerade inte längre. Tack och lov finns det två kakelugner i huset, så min mamma hade åtminstone två varma rum. Jag var sjukskriven för jag hade en achillessensträckning.
En jättespännande dag blev det i Berlin där vi besökte landsbruksmässan "Grüne Woche". Helt underbart att se folk som kommer från alla möjliga länder för att presentera deras produkter. Och massor av blommor fanns där som vanligt. Även några renar var med och jag kommer ihåg att det var en stor skylt vid staketet med påskriften "Elche" ("Älgar") :-)
Månaden slutade helt spektakulärt. En ung man hade "parkerat" sin bil i ett kyrktak, otroligt, men han överlevde. Om ni vill se videon en gång till klicka här

Februari: Den här månaden var lite lugnare, vädret var mest grått och vått. Det blev några skogspromenader då och då, men annars var det mycket tid framför datorn för att läsa blogger och drömma från sista sommarsemestern.

Mars:

I början av månaden fyllde min älskling 40 år.
Vi firade med en liten resa till Spreewald (Spreeskogen).



Sen var det stora portdagen. Många som har blogg var med. Bilden visar en port i Kloster Buch som finns här i närheten.


















Våren blommade i Lilla Sverige och sakta vaknade naturen till nytt liv.



Och det blev dags att prova vinet vi hade gjort i hösten förrut.


Visssst var det gott och (hicks) alla flassskor är nummm(hicks)era tomma. Ssskål!

Donnerstag, 24. Dezember 2009

God Jul / Frohe Weihnachten

Jag önskar er alla som tittar in här en riktigt

GOD JUL.


Ich wünsche Euch allen ein richtig

Schönes Weihnachtsfest.

Sonntag, 20. Dezember 2009

Hejsan bloggvänner, / Hallo Bloggfreunde,

Hela dagen har vi varit ute i snön för att öva in en liten hipphopp-dans. Även Silvester var med (fast han i början inte ville låta klä sig i grönt). Hur som helst, sen var träningen ganska roligt och här kan ni se resultatet.
Den ganzen Tag waren wir draußen im Schnee, um einen kleinen hipphopp-Tanz für Euch einzuüben. Sogar Silvester war dabei (obwohl er sich anfangs nicht grün anziehen lassen wollte). Wie auch immer, dann war das Training ziemlich lustig und hier könnt Ihr das Ergebnis sehen.



Vi önskar er en fin fjärde advent. / Wir wünschen Euch einen schönen vierten Advent.

Sonntag, 13. Dezember 2009

En vit tredje adventssöndag / Ein weißer dritter Adventssonntag

En härlig vit tredje advent har det varit idag. Det är ju inte så att det ligger massor av snö därute, men i alla fall är landskapet helt vitt och hela dagen kom små flingor nerdansade från himmlen. En riktigt fin vinterdag alltså.
Vi har sovit ut i morse och sen efter frukosten blev det lite telefonprat med en och annan vän, liiite städning och en liten bloggrunda. Och viktigast: jag har idag inpackat mina sista småpaket som ska gå på väg med posten imorgon till nåra rara vänner. De som har längre sträck framför sig är redan på väg. En skön känsla, när allt är färdigt. Nu behöver jag bara några små presenter till för mina rara här omkring, hoppas jag kan klara allt nästa vecka.
Ralf städar ur sitt skåp. Golvet är fullt av papper, bökker, foto och allt möjligt och omöjligt. I morgon ska han börja ett nytt jobb. Han ser fram emot det nya, men det känns ändå lite vemodigt att lämna det gamla. Hoppas allt går bra för honom.

Silvester saknar jag, har inte änn sett honom hela dagen. Förmodligen är han ute och njuter av all snö. Han kommer bli hungrig när han kommer hem. När man ser honom kunne man tro att det kommer bli en jättekall vinter. Han har blivit tjockare och sin päls är riktigt mjuk och varm. Sju kilo katt i ett stycke är det numera här i huset, men han är ju också ganska stor, så vikten är inte alls endast pga mycket mat. Allt i allt ser han fortfarande inte för tjock ut, han är bara lite mer som i somras.

Så, nu funderar jag vad jag kunne fixa till middag, ska se vad som finns i kylskåpet.

Ha det riktigt fint, ni rara.

Småpaketen ligger redan i bilen, vill ju inte glömma dem i morgon. / Die Päckchen liegen schon im Auto, will sie ja morgen nicht vergessen.

Einen herrlichen weißen dritten Advent hatten wir heute. Es ist ja nicht so, daß draußen Massen von Schnee liegen, aber die Landschaft ist ganz weiß und den ganzen Tag kamen kleine Flöckchen vom Himmel getanzt. Ein richtig schöner Wintertag also.
Wir haben heute morgen ausgeschlafen und dann nach dem Frühstück ein bißchen mit Freunden telefoniert, ein kleines bißchen geputzt und eine kleine Bloggrunde gemacht. Und das Wichtigste: ich habe heute meine letzten Päckchen eingepackt, die morgen per Post auf den Weg zu lieben Freunden gehen werden. Die, die einen längeren Weg vor sich haben, sind bereits unterwegs. Ein schönes Gefühl, wenn alles fertig ist. Jetzt fehlen nur noch ein paar kleine Geschenke für die Lieben hier vor Ort. Die werde ich hoffentlich im Laufe der Woche noch besorgen.
Ralf ist beim Schrankausmisten. Der Fußboden ist voll von Papieren, Büchern, Fotos und allem Möglichen und Unmöglichen. Morgen fängt er auf seiner neuen Arbeitsstelle an. Er freut sich auf das Neue, aber fühlt sich auch etwas wehmütig, das Alte hinter sich zu lassen. Ich hoffe, daß alles gut geht für ihn.
Silvester fehlt mir, habe ihn den ganzen Tag noch nicht gesehen. Vermutlich ist er draußen und genießt den Schnee. Er wird hungrig sein, wenn er heimkommt. Wenn man ihn sieht, könnte man denken, es kommt ein eiskalter Winter. Er ist dicker geworden und sein Fell ist richtig weich und warm. Sieben Kilo Katze am Stück haben wir jetzt im Haus, aber er ist auch ziemlich groß, es liegt also nicht nur am reichlichen Fressen, daß er so schwer ist. Alles in allem sieht er noch nicht zu dick aus, er ist halt nur etwas mehr als im Sommer.
So, jetzt überlege ich, was ich Schönes zum Abendessen machen kann. Mal sehen, was sich im Kühlschrank findet.

Macht`s richtig gut, Ihr Lieben.

Sonntag, 6. Dezember 2009

En liten adventshälsning

min favorit när det gäller julsånger