Dienstag, 20. Oktober 2009

Höststädning i trädgården / Herbstputz im Garten

Så här såg det ut igår i hela trädgården. Överallt höstlöv och några plantor som väntade bäras in för att övervintra inne i det varma huset. / So sah es gestern im ganzen Garten aus. Überall Herbstlaub und ein paar Pflanzen, die darauf warteten, hineingetragen zu werden, um im warmen Haus zu überwintern.

En typisk höstbild. / Ein typisches Herbstbild.

Det blommer fortfarande överallt, bara skönt. / Es blüht noch immer überall, einfach schön.



Blåklockor - så tacksama de är, blommer nästan året runt, även i milda vinterdagar.
Glockenblumen - wie dankbar sie sind, blühen fast rund um`s Jahr, sogar an milden Wintertagen.




















En av mina favoriter - ljung.
Eine meiner Lieblingsblumen - Heide.

Och så vinker jag Adjö för idag. Ha en fortsatt bra vecka. / Und so winke ich zum Abschied für heute. Wünsche Euch weiterhin eine gute Woche.

13 Kommentare:

Christina hat gesagt…

Det är en lite speciell känsla att bädda in trädgården inför vintern, ta adjö.

En väldigt fin avslutningsbild!

Inkan© hat gesagt…

Det syns att du bör söderut... här har blåklockorna slutat blomma. Men blåeld och en gul variant blommar fortfarande samt rosor som håller på in i december. Det är en gammal sort.

Själv har jag idag pysslat om en ny variant av lavendel, som jag hoppas ska överleva vintern här i Stockholm.
Vår förra lavendel gav upp. Det var nog en känsligare sort.

Barbro hat gesagt…

Att se dina bilder är som att flyttas tillbaka två månader i tiden, häruppe.
Hur ofta ser ni snö, därnere?
Jag tror att medeltemperaturen nu, ligger lite under noll - vad kan den vara hos er?
Avskedsbilden tycker jag om!

Tuvstarr hat gesagt…

Christina: Ja, just det, det känns som ett avsked. Men jag är glad att vara färdigt nu. Bara höstlöv har jag att ta bort då och då, allt annat är redo för vintern.

Inkan: Det finns ju så otroligt många sorter av lavendel, hoppas du hittar en som är motståndskraftigare.
Som sagt, våra blåklockor blommer även under vintern när det inte är så hemskt kallt. Inte med så många blommor som i sommartiden förstås, men några enstaka finns ibland.

Tuvstarr hat gesagt…

Skogstrollet: Låt dig inte lura av solskenet i bilderna, det var bara åtta grader den där dagen. Och igår morse har jag skrapit bilrutorna, det var omkring 2 minusgrader under natten. Dagarna ligger mellan 2 och 12 grader, idag hade vi 10 och solsken - ett fint höstväder alltså.
Jag är mycket spännd om vi ska få snö den här vintern. Sista året var det ganska mycket, men ett eller två år förut hade vi så hemskt lite och den bara blev kvar i två dygn. Jag kommer ihåg min barndomstid, då hade vi normala vinter med gott om snö. Det blev mindre varje år tyvärr.

Sanna hat gesagt…

Oj vad många fina blommor du fortfarande har kvar i trädgården.
Här står en och annan höstaster (tror jag att det är) kvar, men annars är det mest gula löv. :)

Tuvstarr hat gesagt…

Sanna: Ja, det är vackert med några blommor i trädgården, ffa när det blir kallt och grått ute. Skönt för både, ögonen och själen.

Hjortron hat gesagt…

Så fina bilder -som vanligt - speciellt avskedsbilden var fin ... spindelnätet var fint fångat, lyckas aldrig med dem ...
Vi har inte fått snö ännu, det är råkallt som vi säger! Nu har klängrosen bäddats in och löv har lagts på en del blomster"sängar". På altanen pyntar jag med blåbärsris,lavendel, frysta sommarblommor (!) .. vackra löv (en del från blomsterhandeln! - har ej så mycket tall- o granris ännu - det blir för jullikt! Många tända ljus i höstmörkret - november kanske blir soligare?

reneesfotoblogg hat gesagt…

Hej!
Har varit avskuren från internet några dagar så jag svara här istället.
Det är både på gott och ont detta med anonymiteten. Många missförhållanden kommer upp till ytan men också många falska angivelser sker tyvärr.
Ibland är det pest eller kolera.
mvh R

Tuvstarr hat gesagt…

Lifeblog: Tackar. Hoppas, snön kommer snart till er. Det finns inget bättre täcke för blommorna.
Här har det blivit varmare igen (har vi oktober eller april?), 15 grader idag och solen skiner nästan hela tiden. Bara vinden blåser ganska färskt.
Har också alltid ett ljus på bordet, det känns så hemligt.
I Lappland är vintern i full fart. I Adolfström har de börjad med pimpelfiske. Kolla här: http://www.adolfsstrom.se/
Ha det riktigt gott ni båda.

Reneesfotoblogg: Du har nog rätt, det har en god och en dålig sida. För varje enda fall av misshandel mot människor eller djur som blir upptäckt pga en anonym anmälning är det bara bra att det finns möjligheten. Men alla andra borde inte få besvär på så lätt vis.
Man behöver ju inte offentliggöra namnet av personen som anmäler något, ffa när det kunne bli ofördelaktig för den. Men anonymiteten gör det lätt att baktala någon.
Ha en fin vecka.

Anita hat gesagt…

Så vackra höstbilder! Blir liite avundsjuk trots allt på alla dina blommor... Här har snön kommit, och den vita vintern närmar sig med stormsteg.

Allt gott till dig!

Tuvstarr hat gesagt…

Smulan: Tack, jag njuter av alla blommor som är ännu så fina. Hoppas, vi får lite snö den här vintern, men har inget emot att vänta lite. Det räker till när det börjar snöa i slutet av november. En vit julfest våre härligt, nja, vi ska se.
Allt gott till dig också.

Kersti hat gesagt…

Vilka fina bilder. Här är allt lite mer höst. De flest löven har blåst ner och ligger nu som ett gyllene täcke på marken.